اردشير محصص در 18 شهريور 1317 در رشت متولد شد. او کوچکترین فرزند بین سه پسر و یک دختر در خانواده عباسقلی و سرور محصص بود.
پدر بزرگ مادری اردشير ( میرزا احمدخان مستوفی محصص) از دانشمندان معروف گیلان و مادر بزرگ مادریاش (ساره سلطان) بانوی هنرمندی بود که در خط و نقاشی بسیار مشهور بود. مادرش سرور محصص(مهکامه) متولد ۱۲۹۱ در لاهیجان با رشد در کنار چنین پدر و مادری عاشق هنر و ادبیات بود و خودش از شاعران نامی ایران و یکی از دوستان صمیمی پروین اعتصامی بود. پس از سکونت در رشت در سال ۱٣۰۶ریاست سازمان اکابر نسوان رشت را به عهده داشت. یکسال بعد با پسرعمویش عباسقلی محصص، که قاضي بود ازدواج کرد که ده سال بعد پدر اردشير با بیماری قلبی درگذشت و سرور ۲۶ساله عهدهدار سرپرستی خانواده شد.
اردشير ۱۲ سال داشت که به علت تحصیل برادرش، همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد. از کودکی به طراحی علاقمند بود. سیکل اول در دبیرستان فیروز بهرام که مخصوص زرتشتیها بود تحصیل کرد، هرچند که او زرتشتی نبود. سیکل دوم در دبیرستان هدف و سال آخر، از دبیرستان دانشگاه تمدن دیپلم ادبی گرفت. همزمان در کنکور چهار دانشکده شرکت کرد: هنرهای زیبا، حقوق، فلسفه و معقول و منقول که به جز آخری در هر سه رشته قبول شد، ولی حقوق را انتخاب کرد و در سال ۱٣۴۱ از دانشکده حقوق دانشگاه تهران لیسانس گرفت. سپس در کتابخانه وزارتخانه ای مشغول به کار شد که پس از یکسال استعفا داد و از آن پس برای همیشه زندگیش را وقف طراحی کرد. بیشتر آثارش دارای تم سیاسی و اجتماعی هستند، در دهۀ چهل و پنجاه به هنر کاریکاتور جدی در ایران پر و بال داد و بسیاری او را پدر این رشتۀ هنری در ایران می دانند. کاریکاتور های آزادش در کتاب های مستقل و یا به صورت تصویر گری کار های ادبی از جمله آثار احمد شاملو، جواد مجابی و بسیاری دیگر از روشنفکران منتشر می شد. در زمان سردبيري احمد شاملو در كتاب هفته طرحهاي اردشير به مقدار زيادي چاپ شد. بعد از تعطيلي كتاب هفته به روزنامه كيهان رفت و در آنجا مشغول به كار شد و مهدي سمسار سردبير وقت روزنامه تعداد زيادي از آثار او را چاپ کرد. چاپ اولين مجموعه طراحيهاي اردشير شش سال به طول انجاميد و سيروس طاهباز در سال 1350اولين مجموعه طرحهايش را با نام كاكتوس در سري دفترهاي زمانه به چاپ رساند. فاصله چاپ دومين كتاب با كتاب اول فقط دو ماه بود. به گفته محصص كاكتوس اولين مجموعه از اين قبيل آثاركاريكاتور بود . اردشير محصص چندین بار به خارج از ایران مسافرت کرد. اولین بار به پاریس رفت.
پس از انقلاب اسلامي مثل بسیاری از هنرمندان از ایران هجرت کرد. آزاده بود و چون بسیاری دیگر از هنرمندان، در بند رژیم جمهوری اسلامی نمیتوانست ادامه دهد. وقتی از تهران به آمریکا رفت چهل ساله بود . ذرات وجودش نقش آفرين طنزتلخ ايراني بود. اردشیر در نیویورک برای روزنامه نیویورکتایمز طراحی هایی کرد که مدیر هنری نیویورک تایمز (ژان کلود سوارس- طراح مصریالاصل) از آن استقبال و از آن پس در صفحهای به نام ( اپ - اد ) یعنی صفحه مقابل سردبیر آنها را در کنار آثاری از هنرمندان مطرح، کسانی نظیر اوژن میهائسکو، برادهلند، جیمز گراشو و بسیاری دیگر به چاپ رساند. در ( اپ - اد) کاریکاتورهایی چاپ میشدند که طرحهایی عادی و ساده نبودند. در سه دهه بعد طرح ها و كاريكاتورهاي اردشير محصص در جهان و بخصوص در آمريكا و اروپا منتشر شد.
از جمله كتابهای اردشير محصص: با اردشير و صورتكهايش، اردشير و هوايتوفاني، تشريفات، شناسنامه، لحظهها، وقايعاتفاقيه، طرحهايآزاد، كافرنامه، ديباچه و تبريكات میباشند.
اردشير با وجود بيماري تا انتها به خلق آثار كاريكاتور و طراحي پرداخت. اردشير محصص در یک خانه محقر در نیویورک زندگی می کرد. در پی بیماری طولانی پارکینسون، فلج شده بود و بالاخره پنجشنبه شب 18 مهرماه 1387 در سن هفتاد سالگي، در غربت، در نیویورک، دور از وطن، جهان را بدرود گفت. روانش شاد، یادش گرامی.
Life in Iran, Etched With Suspicion and Humor New York Times
مقاله نیویورک تایمز درباره اردشیر محصص به مناسبت نمایشگاه آثار او در نیویورک برای دیدن بعضی از آفریده های او بر تصاویر کلیک کنید.
۲۶ اثر از «اردشیر محصص» ایران کارتون
شادی روزنامه کیهان ارگان رژیم جمهوری اسلامی از وفات اردشیر محصص! نوشته کیهان این است: " اردشير محصص، طراح و كاريكاتوريست فراري كه به ضديت با اسلام و تمسخر مردم ايران معروف بود، در خارج از كشور مرد. وي كه در سال 1317 متولد شد، پس از انقلاب اسلامي از ايران گريخت و در خارج از كشور با نشريات صهيونيستي و ضد ايراني عليه باورهاي ديني و ملي ايرانيان به همكاري پرداخت. طرح ها و كاريكاتورهاي وي كه در سه دهه گذشته در آمريكا و اروپا منتشر شده است، آميزه اي از رويكردهاي لائيك و نفرت نسبت به اعتقادات اسلامي است. در كنار اين وجوه، محصص همواره در آثارش تمسخر اسطوره هاي قدسي مسلمانان را دنبال كرده است.
علاقمندان اردشير محصص از ایالات مختلف برای شرکت در نمایشگاه های او منجمله به نیویورک می رفتند تا احترام و علاقمندی خود را به این هنرمند جهانی ابراز دارند.
در سوگ تو ای عزیز رفته- غمگین تر از این نمی توان بود (هادی خرسندی در سوگ اردشیر محصص) «اصغرآقا» خوشبختانه روزنامهي کيهان در تهران از اردشير به بدي ياد کرد! طنزنگار بزرگ ايران (وجهان)، پنجاه سال جز اين کار، کار دگر نکرد و ذرات وجودش نقش آفرين طنزتلخ ايراني بود. به احترام او دوهفتهي ديگر سايت را با طنزهاي تصويري و نوشتاريش - که اختصاصاً براي نشريهي «اصغرآقا» ميفرستاد
در گذشت اردشیر محصص در نيويورك طرح نام آور ايراني درتنهايي درگذشت .. دنیا را با آدم هایش تنها گذاشت. او در مصاحبهاي گفته: »هميشه دوست دارم سنم را دو سال كمتر از آنچه هستم به ديگران بگويم و شايد اين موضوع در اينجا هم صدق كرده باشد.
اردشير محصص درگذشت
اثری از مرحوم اردشیر محصص در زمان انقلاب مدتی هست دارم مجموعه ای از عکس ها و بریده جراید زمان انقلاب رو جمع میکنم! توی بریده های روزنامه ای طرحی از "اردشیر محصص" رو دیدم که شاید تا به امروز آنچنان برام شناخته نبود! امروز که خبر فوتش رو شنیدم، با خودم گفتم بد نیست طرحی رو که ازش دارم مربوط به انقلاب رو توی وبلاگم بذارم! تنها برای احترام به یک انسان که درگذشته.
مجموعه ای از ٨۰ تا ۱۰۰ اثر از "اردشیر محصص" در کتابخانه ملی امریکا نگهداری می شود
اثری از «اردشیر محصص»
چند نمونه از طرح هاي اردشير محصص
کاریکاتوریست بزرگ ایران و جهان اردشیر محصص درگذشت
زندگی و جایگاه هنری اردشیر محصص اردشیر محصص پنجشنبه شب در پی بیماری طولانی پارکینسون در نیویورک در گذشت. او در دهۀ چهل و پنجاه به هنر کاریکاتور جدی در ایران پر و بال دادو برخی او را بنیانگذار این رشتۀ هنری در ایران می دانند. حوزۀ کار او مطبوعات بود و کاریکاتور های آزادش در کتاب های مستقل و یا به صورت تصویر گری کار های ادبی از جمله آثار احمد شاملو، جواد مجابی و بسیاری دیگر از روشنفکران منتشر می شد. اولین مجموعۀ آثار او را سیروس طاهباز در اوائل دهۀ چهل در ایران منتشر کرد. مصطفی رمضانی، کاریکاتوریست مطبوعات و گرافیست که سی سال است در فرانسه زندگی و کار می کند و در این سال ها از دور و نزدیک با اردشیر محصص در تماس بوده است در بارۀ زندگی و جایگاه هنری او توضیح می دهد.
سوتی فارس در اطلاع رسانی مرگ «اردشیر محصص» از آنجا که مرحوم «محصص» یکی از کارتونیستهای منتقد نظام بوده و کارهایش بیشتر در انتقاد از ج.ا است. انتشار همچین کارتونی از وی در یک خبرگزاری دولتی عجیب بود. باری یا توجه به سوتی های مکرر این خبرگزاری محترم ، از صفحه خبر عکسی گرفتم چند دقیقه بعد که دوباره به این آدرس مراجعه نمودم متوجه شدم فارس اشتباهش را تصحیح کرده و جای کارتون قبلی ، تصویر شخص محصص را جاگزین نموده است.
افرادی چون "رمزی کلارک" فعال حقوق بشر و دیپلمات سابق امریکائی که کلکسیونی از آثار محصص را در اختیار دارد از او به عنوان هنرمندی استثنائی نام می برد، و یا خانم "کازان" همسر کارگردان صاحب نام امریکائی "الیا کازان" آثار محصص ، را بی نظیر و تکان دهنده توصیف می کند.
رفتن اردشیر محصص مسعود بهنود نامش دست کم به استناد آن چه از او در موزه های بزرگ عالم هست می ماند.
محبوبترین آهنگهای تاریخ راک
The best Rock music in historyFree Pictures for download (100sites)دانلود عکسهای مجانی
سایت های آپلود رایگان عکس Free photo upload sites
Cool Advertise Sites سایت های تبلیغاتی جالب
Pictures from Iran عکسهائى از ايران
Best Photos 2007 بهترین تصاویرVideo Resources منابع ویدیو
Cool Sites سایت های جالب
Persian Peoples Photos